Fairtrade

Groentje is het eerste fairtrade merk voor de natuur

  • Natuurbehoud

  • Eerlijke vergoeding voor uw appels

  • Investeren in de toekomst

  • 1

foto boven: halfstamboomgaard van Bart Willems (ook een leuke trouwlocatie)

 

Fairtrade voor de natuur!

FVDN-Beeldmerk-FCOnze natuur heeft het moeilijk. Intensieve landbouw en verstedelijking oefenen veel druk uit op onze biodiversiteit. De overheid trekt zich terug en onderhoud van een gezonde omgeving is duur. Marktprijzen van fruit liggen onder de kostprijs, boeren kunnen niet meer rendabel produceren. Natuurproducten verliezen hun voedingswaarde en smaken steeds meer hetzelfde.

Groentje heeft zich deze ontwikkeling aangetrokken en merkt dat Nederland ook niet meer om een Fairtrade oplossing voor natuurbehoud heen kan. Een oplossing die alleen slaagt als we allemaal samenwerken en een fair deel voor onze inspanningen ontvangen: geld, kennis, beleving en/of betrokkenheid.

Groentje is een merk dat in het leven is geroepen om veel aparte initiatieven van natuurbehoud en hoog- en halfstambomen te bundelen in een overkoepelend merk met een garantie voor een eerlijke prijs die voor de oogst wordt betaald  Op deze manier kunnen mensen die zich inzetten voor natuurbehoud dit werk ook volhouden.

 

Een eerlijke prijs

Groentje koopt uw oogst van hoogstam/halfstam bomen en maakt er een goede cider melange van. De prijs die u voor de oogst krijgt is afgeleid van een kostenstructuur van een boomgaard van circa 10 hectare. Ook particulieren kunnen meedoen. Vervolgens wordt de cider onder het merk Groentje verkocht, maar elke boomgaard of streekinitiatief wat appels heeft geleverd krijgt een vermelding op de etiketten.

U kunt, maar dat hoeft niet persé, de kant en klare cider van Groentje tegen groothandelsprijs afnemen en eventueel weer doorverkopen aan uw klanten. Of u presenteert deze natuurlijk trots aan uw familie en vrienden. U verkoopt cider waar uw appels in zijn verwerkt. De cider wordt daarnaast ook via andere kanalen verkocht door Groentje. Kleinere en grotere boomgaarden kunnen op deze manier toch hun appels en boomgaard promoten zonder daar grote kosten voor te moeten maken en veel materiaal aan te schaffen.

 

Verdienmogelijkheid voor allemaal!

Iedereen die de taak op zich neemt om voor een hoogstam/halfstam boom te zorgen, krijgt ook de mogelijkheid om daarvan te oogsten en deze oogst te gebruiken om een wens of behoefte in vervulling te laten gaan. De oogst die bij Groentje wordt ingeleverd kan omgezet worden in geld, cider, een spaarmogelijkheid voor een cursus, workshop, kerstpakket, enzovoort.

De prijs per kilo die wij aan u betalen is afhankelijk van de kwaliteit van de appels en de verzorging van de bomen. Onze kwaliteitsvoorwaarden zijn vastgelegd en sturen wij u graag vanaf juli 2015 toe.

Groentje gaat tevens in gesprek met gemeenten om te kijken hoe we een sociale rol kunnen spelen bij het aanbieden van dit verdienmodel en het bieden van zinvol werk.

Groentje zelf wil natuurlijk ook beloond worden voor haar inspanningen. Wij vragen daarvoor niet meer dan de mogelijkheid om een gemiddelde huishouding te kunnen voeren, gezond te blijven, niet burned-out te raken en genoeg om het bedrijf, u, en het maatschappelijke doel verder te kunnen brengen.

 

Investeren in de toekomst

Tenslotte maar zeker niet onbelangrijk: met de huidige lage rentestanden bij banken is het voor u ook te overwegen om ons bedrijf in te zetten als alternatief voor uw spaarrekening. Hoe dat gaat leggen wij u uit op de pagina Aandeel.